Danai Media
Image default
Bedrijven

Wat zijn de gevaren van zelf je groepenkast vervangen?

Zelf een groepenkast vervangen is allemaal heel leuk en aardig maar het is een stuk complexer dan je had gedacht. Misschien is het je wel eens opgevallen dat er bij een stopcontact al best veel draden kunnen zitten, en dit is nog meer een klein onderdeel. De groepenkast is een grote kast waar heel veel draden, schakelaars en andere componenten zitten en hier kan dus heel veel fout gaan. Elektriciens raden daarom ook niet aan om dit zelf te gaan doen omdat dit vele gevaren met zich mee brengt. Wat deze gevaren zijn kan je hieronder vinden.

Alle gevaren van een groepenkast vervangen

Een groepenkast vervangen is dus een stuk complexer dan een stopcontact vervangen en daarom kan hier ook veel meer fout gaan. Je krijgt te maken met veel elektra draden en schakelaars die allemaal zonder schade op de juiste manier weer aangesloten moeten worden. Draden die niet op de juiste manier aangesloten worden, of draden die met schade aangesloten worden kunnen stroomstoringen veroorzaken en ook kortsluitingen, daar blijft het niet bij want deze stroomstoringen en kortsluitingen kunnen ook weer brand veroorzaken. Je wilt natuurlijk dat dit je niet overkomt en daarom is het aan te raden om een elektricien in te schakelen.

Toch zelf een groepenkast vervangen?

Toch van plan om zelf een groepenkast te vervangen? Neem dan wel alle tips mee voor wat extra veiligheid. De eerste tip die heel belangrijk is, is het opdoen van genoeg kennis. Deze kennis kan je helpen om alles op de juiste manier aan te leggen maar ook om deskundig en snel te werken. Je weet wat je te wachten staat, daardoor ervaar je minder stress en kan je veiliger werken. Daarbij kan ook het juiste gereedschap niet ontbreken, geïsoleerd gereedschap is hierbij het veiligst.