Danai Media
Image default
Bedrijven

De 3 typen van kennismanagement

1.      Expliciete kennis

Waarschijnlijk heeft uw organisatie al een opslagplaats voor expliciete kennis. Expliciete kennis is informatie in zijn meest basale vorm, die is gedocumenteerd en gedeeld met uw team. Dit is de gemakkelijkste vorm van kennis om uit te leggen, te delen en te begrijpen. Expliciete kennis omvat informatie zoals:

  • Wetsbladen
  • datasheets
  • Formele documentatie
  • SOP’s
  • Handleidingen
  • Gidsen

 

Expliciete kennis is het waarschijnlijk dat u in uw bedrijf al over een opslagplaats voor expliciete kennis beschikt. Expliciete kennis is informatie in zijn meest basale vorm, die is opgenomen in documenten en gedeeld wordt met uw team. Dit is de gemakkelijkste vorm van kennis om uit te leggen, te delen en te begrijpen.

 

2.      Impliciete kennis

bouwt voort op je bestaande expliciete kennis. Het is de manier waarop je team expliciete kennis gebruikt. Omdat impliciete kennis gebaseerd is op oefening en vaardigheden, zit er altijd een persoonlijk difteritis in. Als u bijvoorbeeld uw datateam vraagt om een rapport op te stellen, zullen ze waarschijnlijk verschillende benaderingen kiezen om hetzelfde rapport uit te voeren. De paden die elke medewerker bewandelt om deze taak uit te voeren, worden geïnformeerd door hun impliciete kennis.

 

3.      Tactische informatie

Deze vorm van kennis is wijsheid in haar puurste vorm. Dit is de ervaring die een persoon in de loop van de tijd opdoet (waarschijnlijk al voor zijn aanstelling bij uw bedrijf). Deze uitermate pure en dus zeer betrouwbare en niet te betwiste vorm van kennis, bouwt voort op expliciete kennis, dat is de stap-voor-stap informatie die een werknemer nodig heeft om een taak te voltooien. Van daaruit doet hij ervaring op met het uitvoeren van die taak en bouwt hij zijn impliciete kennis op door een praktijkervaring.

 

Als je meer wil weten over kennismanagement lees er dan meer over! Dat kan in een van onze blogs als je op deze kennismanagement klikt.

https://ezfactory.nl/kennismanagement/