Danai Media
Image default
Bedrijven

Aandachtspunten voor het onderhoud aan de automaatbak

De afgelopen 10 jaar heeft de automaat een forse opmars gemaakt in Nederland. Door de automatische versnellingsbak is rijden extra comfortabel, maar deze auto’s hebben wel regelmatig onderhoud nodig. Dit komt omdat bij gebruik de olie in de automaatbak en DSG bakken vervuilt en verouderd. Op den duur kan dit voor problemen zorgen, zoals slippen, slecht schakelen of een wisselend toerental. Om deze reden moet de automaatbak worden gespoeld. 

Het spoelen van de automaatbak

Wanneer moet u de automaatbak laten spoelen? Het wordt geadviseerd om elke 60.000 km langs te komen voor het spoelen van de automaatbak om problemen te voorkomen en voor te zijn. Het spoelen van de automaatbak kan bij de volgende problemen:

  • teveel brandstofverbruik

  • bonken van de auto

  • slecht schakelen van de auto

  • slippen

  • de automaatbak werkt niet

  • schommelend toerental

Het proces van het spoelen van de automaatbak

Het proces van het spoelen van de automaatbak bestaat uit meerdere stappen. Als eerste zal de specialist de auto meenemen voor een proefrit om zelf te zien wat de klachten zijn. Hierna wordt de auto op een brug geplaatst en wordt de bodemplaat verwijderd. Daarna wordt de automaat op de juiste temperatuur gebracht en de spoelmachine aangesloten. Hierna wordt er een speciaal reinigingsmiddel toegevoegd aan de huidige ATF- olie. Met dit reinigingsmiddel wordt er zoveel mogelijk vuil verwijderd uit de automaatbak. Nadat het reinigingsmiddel is toegevoegd, doet de flushmachine zijn werk. De specialist bediend de verschillende versnellingen met een lopende motor, terwijl de automaatbak wordt gespoeld. Nadat er is gereinigd, wordt vakkundig de oude ATF- olie vervangen door hoogwaardige nieuwe olie. Als er vooraf is afgesproken dat tijdens het proces ook het oliefilter wordt vervangen, wordt dit uiteraard gedaan.

Advies

Bij twijfel of bij klachten, zoals slippen, bonken en een wisselend toerental wordt altijd geadviseerd om voor advies te vragen bij een specialist. Deze zal u met alle liefde verder helpen.