Danai Media
Image default
Woning en Tuin

Hoe worden schroeven gecategoriseerd?

Schroeven zijn er in verschillende soorten en maten. Ze kunnen zowel binnenshuis als buitenshuis gebruikt worden. Je kan ze gebruiken in bijna alle soorten materiaal en ze worden gemaakt uit verschillende soorten stoffen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een hoop mensen verschillende vragen hebben over schroeven. 

 

Ten eerste zijn de meeste schroeven in te delen in twee groepen: verzinkte schroeven en RVS schroeven. Verzinkte schroeven zijn gegalvaniseerde schroeven die niet corroderen en over het algemeen wat sterker zijn. Deze schroeven oxideren niet, omdat er een laagje opofferingsmetaal is aangebracht als omhulsing. Deze omhulsing is een sterkere reductor dan het metaal dat onder de omhulsing zit en gaat daarom eerder reacties aan met de buitenlucht dan het metaal daaronder. Zo wordt de omhulsing aangetast, maar blijft de schroef zelf ongedeerd en wordt de integriteit van de schroef niet verzwakt. Omdat verzinkte schroeven dus erg bestendig zijn tegen de weerselementen worden deze veelal buitenshuis gebruikt. RVS schroeven zijn schroeven die vaak toch nog net wat minder sterk zijn dan verzinkte schroeven. RVS schroeven zijn ondanks het feit dat ze iets zwakker zijn uitermate geschikt voor de houtbouw. 

 

Een andere manier om schroeven in te delen is op basis van de schroefkop. Er zijn verschillende soorten schroefkoppen, die soms ook meerdere namen kunnen hebben. De  meest bekende schroefkoppen zijn: de torx, de inbus, de PH kruiskop, de PZ kruiskop en de gleufkop. 

 

De gleufkop is een van de meeste bekende schroefkoppen. Er loopt één rechte streep door de schroefkop.

 

De PH en de PZ kruiskoppen worden ook veel gebruikt. Beiden hebben een kruis op de kop, maar de PZ kruiskop heeft ook nog kleine punten tussen de lijnen van het kruis. 

 

Ten slotte kan je schroeven ook nog indelen op het materiaal waarin de schroef wordt gebruikt. Zo kan je schroeven indelen in onder andere: Woodies houtschroeven, metaalschroeven, gipsplaatschroeven en snelbouwschroeven.

 

https://www.bnvtools.nl/