Danai Media
Image default
Woning en Tuin

Hoeveel groepen kies je in de meterkast

Een groepenkast is erg belangrijk voor in een woning. Waarom is een groepenkast zo belangrijk? In de groepenkast komt alle stroom binnen. De stroom die de groepenkast binnenkomt wordt verdeeld door het hele huis. Als er geen groepenkast zou zijn, dan zou de stroom niet verdeeld worden. Het verdelen van de stroom is erg belangrijk. Het is belangrijk omdat er geen overbelasting mag ontstaan in de groepenkast. Overbelasting wordt voorkomen door de stroom die de groepenkast binnenkomt te verdelen. De stroom die de groepenkast binnenkomt kan worden verdeeld doordat er verschillende groepen in de kast aanwezig zijn. Niet iedereen heeft evenveel groepen. Iedereen heeft een ander aantal groepen nodig.

Hoeveel groepen zijn er nodig in de groepenkast

In oudere woningen zitten er meestal maar 3 tot 6 groepen in de groepenkast. Bij nieuwbouwwoningen kan het zomaar zo zijn dat er 10 tot 12 groepen aanwezig zijn. Er zijn tegenwoordig zoveel groepen aanwezig, omdat er een toename in het aantal elektrische apparaten is. Door het toenemende aantal van elektrische apparaten is er meer vermogen nodig. De meeste groepen zijn 16 ampère. Achter elke aardlekschakelaar mogen er ook maar 4 groepen worden geplaatst. 

Groepenkast laten uitbreiden 

Als u de groepenkast wilt laten uitbreiden, dan kunt u dit laten doen door meterkast vervangen nu. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om de groepenkast te laten uitbreiden, omdat je te weinig groepen hebt. Of misschien krijg je veel nieuwe elektrische apparaten erbij waardoor de groepenkast overbelast raakt. Als er dan extra groepen worden aangesloten, dan kan overbelasting worden voorkomen. Als je te veel apparaten tegelijkertijd gaat gebruiken dan kan er overbelasting ontstaan. Maar dit gebeurt alleen als u niet genoeg groepen heeft. mensen laten hun groepenkast daarom uitbreiden. De monteurs van meterkast vervangen nu kunnen dit voor u doen. De monteurs hebben veel kennis en ervaring van het vak.