Danai Media
Image default
Woning en Tuin

Hoe beits je hout?

Het beitsen van hout is essentieel voor het garanderen van de levensduur van al je tuinhout. Zonder te beitsen zorg je ervoor dat je hout binnen de kortste keren gaat vergrijzen en kan gaan rotten. Om iedereen goed te informeren over het beitsen van je tuinhout, wordt hier duidelijk uitgelegd hoe je het beitsen aan moet pakken.

 

Je begint natuurlijk eerst met houtbeits kopen of tuinbeits kopen. Daarna zorg je ervoor dat je het volgende gereedschap klaar hebt liggen: een kwast, een plamuurmes, schuurpapier, terpentine, een schuurmachine en kneedhout of houtrotvuller. 

 

Als je dat dan allemaal klaar hebt liggen, kan je beginnen met het voorbereiden van het hout. Dit doe je door het hout grondig te ontvetten en te schuren met een ruwe borstel. Daarna kan je het hout afspoelen met water en nog een keer wrijven, maar ditmaal met een zachte borstel. 

 

Als je onvolkomenheden in het hout ziet, dan gebruik je kneedhout bij transparante beits of houtrotvuller bij dekkende beits om deze onvolkomenheden op te vullen. Dan kan je het hout op de plekken waar het is opgevuld gaan schuren. Zorg bij het schuren altijd dat je schuurt in de richting van de houtnerven. Als dit dan gedaan is kan je beginnen met beitsen. 

 

Voor de eerste laag beits is het aan te raden om de beits te mengen met terpentine, zodat het mengsel dieper het hout in trekt. Daarna kan je gaan verven. Let erop dat je bij het verven altijd met de nerven mee verft en eventuele houten zo snel mogelijk corrigeert. Laat deze laag drogen voor 24 uur en schaaf daarna lichtjes het hout weer bij. Daarna kan de tweede laag beits worden aangebracht. Deze hoeft in tegenstelling tot de eerste laag niet gemengd te worden met terpentine. 

 

Afhankelijk van de staat van je hout kan je er nog voor kiezen om een laatste derde laag beits aan te brengen. Dit is aan te raden voor nieuw tuinhout.

https://www.moosefarg.nl/