Danai Media
Image default
Gezondheid

5 Dingen die je moet weten over Dry Needling.

Hoe meer we de dry needling methode bestuderen, hoe meer we er achter komen wat precies de voordelen zijn. Het is namelijk een zeer goede behandelmethode voor het gros van de klachten waarmee mensen naar de fysio gaan. Aangezien steeds meer therapeuten deze techniek gaan gebruiken is het erg belangrijk dat we goede kennis hebben van de basis van dry needling, wat je kunt verwachten van een behandeling en met welke klachten je in aanmerking komt voor dry needling.

  1. Wat is dry needling?

Dry needling is een techniek die wordt toegepast door getrainde fysiotherapeuten en chiropractors, bedoeld om de spieren te laten ontspannen. Bij deze techniek wordt een dunne “droge” naald gebruikt om tot de spieren door te dringen en hiermee bepaalde spieren gericht aan te pakken. Het is een snelle en effectieve methode om spierspanning te verminderen, het bewegingsbereik van de gewrichten te vergroten en beweging disfunctie te corrigeren door een triggerpoint te bereiken.

  1. Dry needling is geen acupunctuur

Belangrijk om te weten is dat er een groot verschil zit tussen dry needling en acupunctuur. Acupunctuur is een eeuwenoude Chinese geneeswijze gericht op het herstellen van de energiebalans in het lichaam en het opheffen van bepaalde energieblokkades.Acupunctuur valt onder de alternatieve geneeswijzen. Dry needling daarentegen is een vorm van fysiotherapie gericht op het behandelen van van gevoelige weefsels, strakke banden en spierknopen.

  1. Wat zijn triggerpoints

Een triggerpoint is een plek op een spier die overgevoelig is, onder spanning staat en ook pijnlijk kan zijn. Overtraining of direct trauma aan de spier kunnen leiden tot triggerpoints. Deze triggerpoints kunnen ontstaan tijdens beroepsmatige, recreatieve of sportieve activiteiten waarbij het spiergebruik het vermogen van de spieren overschrijdt. Hiermee wordt het normale herstel van de spieren verstoord. Dry needling verschilt van andere therapieën omdat het zich heel specifiek richt op deze triggerpoints.

  1. Wat is een spierreactie?

De reactie die ontstaat wanneer de naald de triggerpoint goed raakt is een samentrekkende, reflexieve reactie van de spieren. Dit is het doel van dry needling, omdat de betreffende spier na het samentrekken zal ontspannen. Deze spiertrekking brengt de spier terug naar een normale toestand door de ontsteking chemicaliën uit het triggerpoint vrij te geven en de bloedsomloop naar het gebied te herstellen. Wanneer de patiënt een spiertrekkingen reactie heeft, betekent dit dat de naald de juiste plek heeft geraakt.

  1. Met welke klachten kom je in aanmerking voor een dry needling behandeling?

Enkele veel voorkomende klachten waar dry needling een goede oplossing voor biedt zijn  nekpijn en pijn in de onderrug. Bij dit soort klachten ontstaan vaak triggerpoints die makkelijk met dry needling te behandelen zijn. Ook bij een disfunctionele schouder, of carpaal tunnel syndroom is dry needling een goede techniek.


Laat deze behandeling altijd uitvoeren door een goed opgeleide specialist. Er is altijd wel een goede fysiotherapeut bij jou in de buurt. Medifit Fysiotherapie heeft vestigingen door heel het land, waaronder fysiotherapie in Tilburg.

https://www.medifitfysiotherapie.nl/behandelingen/dry-needling/