Danai Media
Image default
Gezondheid

Wat is psychotherapie?

Psychische klachten komen veelvuldig voor. Hier zijn vaak diverse aanleidingen voor. Een echtscheiding, overlijden, ongeval of overval kunnen bijvoorbeeld leiden tot psychische problemen. Je ontwikkelt bijvoorbeeld een depressie, sombere gedachten of een trauma. Soms lukt het daardoor niet meer om normaal te functioneren, want het staat je dagelijkse leven in de weg. Psychotherapie biedt uitkomst bij het verminderen of oplossen van psychische klachten. 

Wat is psychotherapie? 

Psychotherapie kan je zien als een effectieve gespreksbehandelmethode die wordt toegepast bij psychische problemen. Het doel is om de klachten te verminderen of beter hanteerbaar te maken. De gesprekken worden gevoerd met een psycholoog of psychotherapeut. Het is vaak een pittig proces met de nodige ups & downs. Je problemen worden niet altijd opgelost, maar wel kan een hulpverlener handvatten aanreiken om met meer zelfvertrouwen in het leven te staan en dit toe te passen in je bestaan. 

Regressietherapie en hypnosetherapie zijn vormen van psychotherapie.

Psychotherapie en je zorgverzekering 

Kamp je met psychische klachten en heb je behoefte aan professionele hulp? Een psycholoog of psychotherapeut biedt uitkomst. Je kan een verwijzing vragen aan je huisarts die je vervolgens koppelt aan een hulpverlener. Bij lichte psychische klachten biedt de praktijkondersteuner uitkomst. Dit wordt volledig gedekt door de zorgverzekering. Gesprekken met een psycholoog of psychotherapeut worden eveneens vergoed door de basisverzekering, maar er wordt wel eerst aanspraak gedaan op je eigen risico. 

Psychische klachten verminderen met psychotherapie 

Worstel je met psychische problemen en lukt het jou maar niet om ze zelf op te lossen? Schaam je niet, maar plan een afspraak in bij je huisarts. Het helpt om je hart te luchten en je kwetsbaarheid te tonen. Op de lange termijn zorgt dit zeker voor een evenwichtig bestaan. Daarnaast helpt psychotherapie jou om effectief aan je problemen te werken. Bel daarom je huisarts en zie het proces als een mooie uitdaging waarin je van alles leert en ontdekt over jezelf.

https://www.zoma-opleidingen.nl/