Danai Media
Image default
Dienstverlening

Controlerende Relatie

Controlerende Relatie – Verzoening Vs Authenticiteit Met een Controlerende Partner
“Wat ik niet begrijp is dat hij/zij de dingen niet ziet zoals ik dat doe.” Klinkt dat bekend?

Het maakt niet echt uit aan welke kant je staat, we kunnen allemaal begrip opbrengen voor deze citaat. Soms zijn we zo gefixeerd op het feit dat de andere persoon ons denken heeft of aanneemt dat we vergeten om hun denken te waarderen.
In destructieve relatietherapie groeien we onze vermogen om het perspectief van de ander aan te nemen zoals het is, omdat het simpelweg zo is, ongeacht hoe veel of weinig het bij ons perspectief past. De punt van aandacht in de interventie is de erkenning van het standpunt van elk persoon.

Meningen in Destructieve Relaties
In controlerende relaties vinden we vaak dat de partij die het meeste macht heeft, denkt dat zijn (of haar) mening meer waard is, nauwkeuriger is, en meer juist is en aangenomen moet worden door de andere partij. Wat er dan vaak gebeurt is dat er een jacht opgezet wordt om de persoon met minder macht te bekeren in het aannemen van de overtuigingen van de controlerende persoon.

De gecontroleerde, machteloze persoon denkt dat wanneer ze dit doen ze de vrede in de relatie bewaren. Daaruit volgt dat ze zich inbinden zodat ze de vrede tegen elke prijs bewaren of weer terug krijgen.
Echter, wat er dan gebeurt is ver van vrede en harmonie. In plaats daarvan heeft de koppel een intern conflict op gang gebracht die ze uiteindelijk te pakken krijgt, en beiden ongelukkig maakt op den duur.

Authenticiteit en Zijn Afwezigheid in Intieme Relaties

Wanneer je niet bent wie je echt bent, ontkent je je partner de wetenschap van wie je echt bent, en ontkent je ook jezelf in het ervaren van hoe je echt bent. Je creëert een ontkoppeling die je dood in je eigen vel achterlaat. En je wordt de persoon die jij denkt hij (of zij) verwacht dat je bent.

Het conflict die daaruit volgt is eerst intern, en uiteindelijk, door opeenstapelende verbittering, wordt het een oorlog tussen jullie twee.

Wederzijdse Acceptatie in Intieme Relaties
Wanneer de verwachting aan een relatie inhoudt dat je jezelf uitdaagt met de aanname van de andere persoon, ongeacht wat er naar voren wordt gebracht, wordt er een andere dimensie ontrafeld… die van toestemming. Dit wordt dan de basis voor wederzijdse vertrouwen en onvoorwaardelijke achting.

Mocht je in een destructieve relatie zitten en je verlangt ernaar om de subtiele dynamiek die ervoor zorgt dat je vast zit in destructieve interactie patronen te breken, lees dan meer over destructieve relatie therapie.

Om te ontdekken welke mogelijke voordelen een effectief huiselijk geweld behandeling heeft, bezoek https://www.depsycholoog.nl/eindhoven en wij nemen contact met je op!

https://www.depsycholoog.nl/eindhoven