Danai Media
Image default
Kinderen

Duizenden kinderopvang vacatures staan open

Heel werkend Nederland kampt op dit moment met grote problemen in het personeel. Zo ook de kinderopvangbedrijven. Daar liggen ongeveer vijf duizend kinderopvang vacatures te wachten. In dit artikel leggen we je uit, waardoor die tekorten er zijn en hoe dat opgelost kan worden.

Hoe groot zijn de problemen?

Momenteel hebben 71% van de kinderopvangbedrijven problemen met het verkrijgen van medewerkers. Dat zijn om precies te zijn 2421 kinderopvangbedrijven, vorig jaar mei waren dat er 1739.

Vergrijzing

Deskundigen waarschuwen er al jaren om. Vergrijzing is een van de grootste oorzaken in het tekort aan personeel. Op het moment dat er meer mensen met pensioen gaan, dan erbij komen spreek je van een vergrijzing. Dat is op dit moment bezig, onder meer bij de overheid, het onderwijs en het transport.

Deeltijdwerken

Nederland krijgt de gouden medaille als het gaat om deeltijdwerken. Mensen die deeltijdwerken hebben een contract waarin staat dat ze minder dan 36 uur per week werken. Wél heeft Nederland een hoge arbeidsdeelname bij zowel mannen als vrouwen. Maar daaronder valt wel dat ongeveer 74% van de werkende vrouwen, dat in deeltijd doet. Ter vergelijk, Oostenrijk het land op plek twee als het gaat om vrouwen die deeltijd werken. Daar werken ongeveer 48% van de werkende vrouwen deeltijd.

Flexwerkers

Naast de gouden medaille voor het deeltijdwerken, doet Nederland het ook goed als het gaat om flexwerkers. Mensen zonder vast contract, zoals uitzendkrachten of mensen met een tijdelijk contract, noem je flexwerkers. In Nederland zijn vier op de tien werkende mensen, flexwerkers. Mensen zonder vast contract, worden minder betaald, hebben een minder goede scholing gehad en hebben een minder goede pensioensopbouw. Daarnaast zijn de flexwerkers in tijden van een crisis vrijwel altijd de eerste die ontslagen zullen worden (zie coronacrisis). Maar in tijden van krapte, zullen flexwerkers juist vertrekken.

Zij-instroom

Mensen die momenteel geen baan hebben, maar wel de vaardigheden hebben om te werken in een kinderopvang. Zou je zonder opleiding gedaan te hebben tot pedagogisch medewerker, sneller moeten aannemen. Denk bijvoorbeeld aan mensen die opleiding hebben gedaan tot activiteitenbegeleider.

Stagiairs

De overheid heeft sinds 1 januari 2022 de regeling op bezetting door stagiairs versoepeld. Eerst mocht een bedrijf maximaal 33% van zijn personeel laten bestaan uit stagiairs, dat is sinds 1 januari veranderd naar 50%. Hierdoor hebben bedrijven, zoals de kinderopvang, meer mogelijkheden om personeel te verkrijgen.

https://www.dakkindercentra.nl/vacatures-kinderopvang-dak/