Danai Media
Image default
Dieren

Verschillende soorten kalverhuisvesting en de voor- en nadelen van elk

Kalverhuisvesting is een systeem waarin kalveren in groepen worden grootgebracht en kunnen socializen met andere kalveren. Het is aangetoond dat dit voordelen heeft voor het kalf, zoals meer gewichtstoename, verminderde overdracht van ziekten en een betere gezondheid.

In kalverhuisvestingssystemen worden kalveren doorgaans op jonge leeftijd (1-2 dagen) van hun moeder gescheiden en krijgen ze kunstmelk of melk per fles.

Kalverhuisvesting is een vorm van stallen die bescherming biedt aan kalveren. Kalverhuisvesting bestaat meestal uit twee delen: een kalverhok, dat een afgesloten ruimte is waar de kalveren kunnen worden opgesloten, en voergebieden, die vaak in de vorm van troggen of andere voerbakken zijn.

Soorten kalverhuisvesting

Er zijn drie hoofdtypen kalverhuisvesting: drachtboxen, open hokken en ligboxen. Draagboxen zijn het meest voorkomende type kalverhuisvesting omdat ze het voor veehouders gemakkelijker maken om de kalveren te inspecteren en te verzorgen. Ook maken ze het voor veehouders gemakkelijker om de gezondheid van de kalveren in de gaten te houden. Open hokken zijn een nieuwer type kalverhuisvesting dat de laatste jaren aan populariteit wint. Ook ligboxen zijn een nieuw type kalverhuisvesting dat de laatste jaren aan populariteit wint.

De voor- en nadelen van elk type kalverhuisvesting

Vroeger werden koeien in drachtboxen gehouden. Dit type huisvesting is echter niet zo nuttig als open hokken of ligboxen.

Het grote voordeel van drachtboxen is dat het een gecontroleerde omgeving biedt. Nadeel is dat het de beweging van de koe beperkt en stress kan veroorzaken.

Open hokken daarentegen bieden een omgeving waar koeien vrij kunnen bewegen en met andere koeien kunnen communiceren. Het grootste nadeel van dit type woningen is dat het veel ruimte in beslag neemt en duur kan zijn om te bouwen.

Vrijboxen lijken erg op open hokken, maar ze zijn niet zo duur om te bouwen omdat ze minder ruimte nodig hebben. Het grootste nadeel is dat ze niet zo goed zijn voor de gezondheid van het vee, omdat er niet genoeg ruimte is voor dieren om comfortabel te liggen of weg te komen van andere koeien

https://www.sietsejorna.nl/product-categorie/kalverhuisvesting/