Danai Media
Image default
Dieren

Uitloden van een dobber

We willen allemaal graag een visje vanger. Sommige vissers vangen regelmatig, terwijl andere vissers hier veel meer moeite mee hebben. Voor de mensen die met de dobber of pen vissen kan het uitloden en uitpeilen een groot verschil in vangsten maken. In deze blog geven we enkele tips waarmee je direct aan de slag kunt, met kans op extra vis.

 

Op de bodem

Met het vissen met de penn of dobber kunnen verschillende plekjes worden aangevoerd en om de beurt worden afgevist. Het voer dat te water gaat, komt hierbij op de bodem terecht. Het is dan ook verstandig om het haakaas hier ook aan te bieden. Echter niet alle plekjes zijn even diep. Hierdoor kan het haakaas uiteindelijk ergens midden in de waterkolom hangen en de azende vis afschrikken. Door het goed uitloden van de dobber kan je hier snel achter komen. 

Door het laatste loodje (lees dichts bij de haak) groot uit te voeren, is aan de dobber snel te zien of deze loodhagel al dan niet op de bodem terecht is gekomen. Bij lichte dobbers kan door dit loodje de dobber worden ondergetrokken of juist heel diep komen te staan. Mocht dit het geval zijn, dan kan de dobber of pen hoger op de vislijn geschoven worden totdat deze goed in het water hangt. 

Als de  dobber juist erg hoog staat, of zelfs op het wateroppervlakte blijft liggen, dan is de dobber te diep afgesteld. Hier zijn 2 oplossingen voor. Je kan enerzijds de dobber minder diep afstellen, of de lijn strak trekken op de top van de hengel. De dobber met lijn zal dan scheef in het water staan, maar de aanbeten zijn dan erg goed waarneembaar. 

Start je met vissen, dan kan je ook een peillood op het laatste loodje zetten. Dan kan heb je snel inzicht in de diepte. Altijd handig dus om mee te nemen in je tacklebox

 

https://www.sportvisgigant.nl/