Danai Media
Image default
Dieren

Schrikdraadapparaten, hou je vee veilig in de wei

Als je een rondreis door Nederland maakt, dan zie je al snel dat er veel groen is, veel weilanden. In die weilanden staan vaak allerlei leuke dieren. Denk aan koeien, schapen of paarden. Als je door Nederland rijdt dan wordt je daar toch helemaal vrolijk van. Vaak behoren deze dieren bij een veehouderij of een ander soort boerderij. Om deze dieren veilig in de wei en op je eigen stuk grond te houden, heb je een aantal dingen nodig. Denk aan waterbakken, palen voor in de grond, schrikdraadlinten en schrikdraadapparaten. Schrikdraad, dat klinkt in eerste instantie misschien wat sneu. Maar schrikdraad is juist bedoeld om je dieren netjes en veilig in je eigen weiland te houden.

Wat doet een schrikdraadapparaat?

Klinkt helemaal leuk zo’n apparaat. Maar wat doet het eigenlijk precies? En heb je het echt nodig? Een schrikdraadapparaat is een kastje dat om de paar seconden een stroomimpuls, dus een schok, naar de stroomgeleider stuurt. De geleider is vaak een schrikdraad, koord of lint. Dat is dus wat schrikdraadapparaten doen. Ze zorgen voor kleine stroomstootjes door de omheining en zo houdt dat je dieren binnen hun eigen stuk land.

Je afbakening maken in je weiland

Schrikdraadapparaten heb je dus nodig als je een weiland met dieren er in hebt. Dan kun je een veilig gebied voor ze creëren op jouw stuk grond. Zet palen in de grond rondom jouw weiland. Hieraan kun je dan met isolatoren en poortgrepen je schrikdraad-, lint of koord bevestigen. Als je dan het draad, lint of koord langs alle palen bevestigd hebt en alles rond is. Dan kun je een schrikdraadapparaat bevestigen. Als je dit allemaal gedaan hebt dan is je afbakening compleet en kun je je dieren veilig in je weiland zetten op je eigen stuk land.

https://www.sietsejorna.nl/product-categorie/afrastering/schrikdraadapparaten/