Danai Media
Image default
Woningen

Insecten in huis? Niet met het juiste vliegengordijn

Het is maart en iedereen wacht met smart op de zon. Afgelopen weekend liet de zon zich al even zien. Maar als je dan heel even de deur open wilt zetten om wat frisse lucht naar binnen te laten, merk je al gauw dat er in het voorjaar al veel insecten rondvliegen. Zonder een goed vliegengordijn heb je ze onherroepelijk in huis. Dus moet je eigenlijk wel op zoek naar een goed vliegengordijn. Alleen wát is een goed vliegengordijn? We zetten ze even op een rijtje, want wat is er allemaal te koop:

– Kralengordijn

– Bamboegordijn

– Draadjesgordijn

– Hordeur

– Hulzengordijn

– Kattenstaart

Al deze vliegengordijnen koop je online bij Presentsathome. Maar van die lijst houd nou ook echt de meeste vliegen tegen? Het antwoord hangt niet alleen van het type gordijn af, maar vooral van het aantal strengen die het gordijn heeft. We nemen als voorbeeld het kralengordijn: de meeste vliegengordijnen met kralen hebben maar een stuk of 30 strengen. Als je je dan bedenkt dat de meeste deurkozijnen 90cm of 100cm breed zijn en als je het aantal strengen dan over die breedte verdeelt, zie je ook dat de strengen op 3 cm afstand zitten. Dat is té ver om vliegen tegen te houden. Je hebt dan namelijk te grote kieren tussen de strengen zitten. Dit kun je oplossen door naar een kralengordijn op zoek te gaan met meerdere strengen. Het liefst 90 of meer. Want dan heb je ze op elke centimeter zitten en worden de kieren al veel minder groot.

Dit zelfde verhaal geldt eigenlijk ook voor alle bamboe gordijnen. Die zijn leuk en zeker ook decoratief. Maar als je ze als vliegengordijn wilt gebruiken, dan moet zo’n gordijn toch eigenlijk wel minstens 90 strengen hebben. Gebruik je het bamboegordijn als decoratie? Dan is die dichtheid veel minder belangrijk en kun je ook met een goedkope variant volstaan welke dan minder strengen zou hebben.

Draadjesgordijnen zijn superleuk, vooral als woondecoratie. Wil je ze als vliegengordijn gebruiken, dan moet je je wel realiseren dat die draadjes vrij ligt wegen en dus met elk zuchtje wind uit elkaar kunnen waaien. Draadjesgordijnen zijn wel heel dicht. Er hangen heel veel dunne draadjes aan. Als vliegengordijn zijn dit soort gordijnen wat minder geschikt. Maar als je bijvoorbeeld op vakantie gaat en je zoekt een tijdelijk iets om insecten in je caravan te weren, dan zou dit een goede optie kunnen zijn. Ze zijn goedkoop en nemen weinig ruimte in. Verder word een draadjesgordijn vooral ook gebruikt voor kledingkasten zonder deur, als decoratie item in de kinderkamer en in de horeca achter de bar of voor de ramen.

De hordeur bestaat compleet uit muggengaas. Omdat dit zo dicht is kan er ook geen vlieg of mug doorheen komen. Dat kan alleen als je zelf de hordeur opent en naar binnen of buiten loopt. Een hordeur kun je eenvoudig zelf op maat maken. Vaak zijn er ook modellen te koop die je op maat kunt kopen. Fijn, als je zelf geen klusser bent. Je ontvangt dan je plisséhordeur of rolhordeur op maat en hoeft ‘m dan alleen nog maar even te monteren. Voor maatwerk in vliegengordijnen kun je trouwens bij Vliegengordijnkopen terecht.

Een hulzengordijn is een gordijn waarbij er aan de strengen allemaal pvc hulsjes hangen. Die hulsjes zijn ontzettend sterk en breken dan ook niet als er eens eentje tussen de deurpost komt. Hulzengordijnen zijn er in standaard maten, maar kun je ook op maat bestellen. Zo kun je bijvoorbeeld ook een gordijn laten maken voor je veranda of schuifpui. Hulzen deurgordijnen zijn erg prettig in gebruik. Ze sluiten goed af zodat insecten in principe niet naar binnen kunnen. Het leuke van de hulsjes is dat ze verkrijgbaar zijn in allerlei kleuren waaronder zelfs geel en oranje. Toch blijven de kleuren zwart, antraciet, wit en transparant altijd nog favoriet.

Tot slot:

De kattenstaarten… Dit zijn eigenlijk de goedkoopste vliegengordijnen die er zijn. Er zijn wel goedkopere varianten te koop hoor. Maar als je het echt over een degelijk product wilt hebben en niet teveel wilt betalen, dan is deurgordijn kattenstaart echt een aanrader. Prijzen variëren van 40 tot 70 euro voor extra brede deurgordijnen. De strengen voelt zacht aan en sluiten mooi af. De kleuren varianten zijn grijs, zwart, bruin, creme en een mix van deze kleuren. Ook is er een standaard maatje voor caravans, campers en boten verkrijgbaar. Wil je dus een goedkope oplossing tegen insecten in huis. Dan is dit wellicht de beste optie!

https://www.presentsathome.nl/vliegengordijnen