Danai Media
Image default
Vervoer en transport

Waar gebruiken we vrachtwagens voor?

Vrijwel iedere dag zie je wel een aantal vrachtwagens langsrijden. Dit grote vervoersmiddel wordt al jaren gebruikt voor een aantal verschillende doeleinden, maar waarvoor nou precies? In deze blog lees je meer over het gebruik van vrachtwagens.

Goederen distributie Allereerst worden vrachtwagens veel gebruikt voor het vervoeren van goederen. Bedrijven gebruiken ze om producten die ze verkocht hebben naar consumenten, of andere bedrijven te vervoeren die ze gekocht hebben. Vrachtwagens zijn groot en mogen in totaal 3500 kilogram wegen, hier kan een bedrijf dus veel spullen in kwijt. Vrijwel iedere winkel krijgt de voorraad geleverd door vrachtwagens.

Transport van materialen en gevaarlijke stoffen

Vrachtwagens die gebruikt worden voor het vervoer van gevaarlijke stoffen moeten altijd aan strenge eisen voldoen. Het vervoeren van deze stoffen kan gevaarlijke situaties met zich meebrengen en het is dan ook belangrijk dat de bestuurder van dit soort vrachtwagens gespecialiseerd in dit vakgebied is. Uiteraard worden vrachtwagens ook gebruikt voor het vervoer van andere materialen dan gevaarlijke stoffen. In het algemeen wordt ieder groot vervoer gedaan door middel van vrachtwagens, vliegtuigen of boten. Op nationaal gebied gebeurt dit altijd via vrachtwagens maar ook op internationaal gebied binnen Europa is de vrachtwagen vaak het gekozen vervoersmiddel.

Afvalverwijdering

Veel gemeentes maken gebruik van vrachtwagens voor het vervoeren en verwijderen van afval. Dit afval wordt door middel van vrachtwagens naar stortplaatsen gebracht en zijn van cruciaal belang bij het schoonhouden van de straten.

Code95

Om een vrachtwagenchauffeur te worden heb je uiteraard het corresponderende rijbewijs nodig, maar ook een code95 kwalificatie. Deze kwalificatie is vaak snel te halen en is nodig om een of meerdere van de bovenstaande werkzaamheden met een vrachtwagen uit te voeren.