Danai Media
Image default
Dieren

De complete gids voor kalverkooien en hoe ze u kunnen helpen

Een kalverhok is een klein hok waar kalveren in kunnen verblijven tijdens het melken. De pen kan van verschillende materialen zijn gemaakt, maar de meest voorkomende zijn hout of metaal. De hokken zijn meestal zo groot dat ze één kalf tegelijk kunnen bevatten en ze hebben een opening waardoor het kalf kan worden gemolken terwijl het zich in de kooi bevindt.

Kalverhokken worden door melkveehouders gebruikt omdat ze de veehouder in staat stellen zijn koeien efficiënter en sneller te melken. Het gebruik van dit apparaat bespaart zowel tijd als arbeid, wat betekent dat het ook kan helpen de winstmarges voor melkveehouders te vergroten.

 

Hoe houdt u uw kalveren rustig in de stal?

Kalme koeien kunnen meer melk produceren. De stal moet zo zijn ontworpen dat een koe er gemakkelijk in en uit kan.

De vloer moet gemaakt zijn van vuil, zand of grind.

De muren moeten van hout, beton of metaal zijn.

Het dak moet schuin aflopen, zodat het regenwater gemakkelijk kan weglopen.

Er moet voldoende frisse lucht in de stal komen via de ramen aan de ene kant en een open deur aan de andere kant.

 

Materialen voor het bouwen van een kalverstal

Het bouwen van een kalverstal is geen gemakkelijke opgave. Het is echter niet onmogelijk om er een te bouwen zolang u over de juiste materialen beschikt.

De materialen die nodig zijn voor het bouwen van een kalverstal zijn onder andere hout en spijkers. Het hout dient onbehandeld te zijn en de spijkers dienen van verzinkt of RVS te zijn.

Het dak van de kalverstal kan ook worden gemaakt van shingles of metalen dakplaten. De vloer van de kalverstal dient voorzien te zijn van een betonplaat of een houten vloer met daarop een multiplex plaat. De kalverstal moet schuin aflopen om waterafvoer mogelijk te maken, met een centrale afvoer onderaan. Water mag zich niet ophopen op de bodem van de kalverstal, omdat dit tot slechte gezondheid kan leiden. Het gebied rond de voor- en achterdeuren van de kalverstal moet worden overschaduwd door bomen, zodat koeien zichzelf kunnen koelen als ze in en uit hun stal komen. De buitenmuren zijn meestal wit of in een andere lichte kleur geverfd, omdat het signalen helpt om een gebouw binnen te gaan voor het geval dat er is

https://www.sietsejorna.nl/product-categorie/kalverhuisvesting/