Danai Media
Image default
Aanbiedingen

Koopgids: Hoe vindt u de beste kattenluik chip?

Koopgids: Hoe vindt u de beste kattenluik chip?

Een microchip kattenluik is een geweldige manier om de bewegingen van uw kat te controleren en te voorkomen dat zwerfdieren of andere kleine dieren uw huis binnenkomen. Het principe van een microchip kattenluik is eenvoudig: Het luik gaat alleen open wanneer de sensor de geïmplanteerde RFID-chip (Radio Frequency Identification) van uw kat of een compatibele halsband-tag chip leest.

Deze microchip werkt als de persoonlijke huissleutel van uw kat, waardoor hij kan komen en gaan wanneer hij wil, en hij kan door u worden geprogrammeerd, zodat uw kat zich vrij kan bewegen door het luik, waarover u de volledige controle hebt. Sommige apparaten hebben ook ingebouwde timers en programmeerbare functies die u kunt aanpassen voor verschillende katten.

Een microchipluik heeft verschillende kenmerken, en hoe meer toeters en bellen het luik heeft, hoe duurder het is, maar ook hoe meer functionaliteit het heeft.

Waarom een kattenluik chip kopen?

Een kattenluik chip heeft verschillende voordelen ten opzichte van een traditioneel luik:

  • Het kan voorkomen dat uw kat naar buiten gaat als hij ziek of gewond is.
  • Het helpt u de voedingsgewoonten van uw kat te controleren.
  • Het kan voorkomen dat andere ongewenste katten uw huis binnenkomen.
  • Het kan uw kat binnen/buiten houden wanneer u aan het werk bent.

Grootte en installatie

Hoewel de meeste beschikbare kattenluiken groot genoeg zijn voor de meeste katten van gemiddelde grootte, is dit de eerste doos die u moet controleren alvorens te kopen. Als u grote katten hebt, passen ze misschien niet door sommige van de beschikbare modellen.

De meeste kattenluiken zijn gemakkelijk te installeren in houten of PVC deuren, maar de meeste hebben extra onderdelen nodig als u het luik in een raam, muur of metalen deur wilt installeren. Het luik moet ook zo sterk mogelijk zijn, want katten zijn slimme en vastberaden dieren. Het slot op het luik moet sterk genoeg zijn, zodat uw kat er niet met zijn poot doorheen kan glippen om het luik open te forceren.

Selectief in- en uitgaan

Een selectieve inloopfunctie op uw kattenluik chip is vanzelfsprekend, en alle beschikbare modellen hebben deze functie meestal. Alleen katten waarvan de microchip in de database van het luik is geprogrammeerd, kunnen door het luik naar binnen.

Een selectieve uitgang is niet op alle modellen microchipluiken aanwezig, maar is een nuttige functie als u meer dan één kat heeft. Hiermee kunt u programmeren welke van uw katten naar buiten mogen, wat perfect is als u ook kittens of oudere katten hebt die binnen moeten blijven.

Stroom

De meeste microchip kattenluiken werken op batterijen en gaan meestal een jaar mee voordat de batterijen moeten worden vervangen. Houd er rekening mee dat sommige modellen worden gereset wanneer u de batterijen vervangt en opnieuw moeten worden geprogrammeerd met de chip van uw kat. Op het lichtnet werkende kleppen verminderen dit probleem, en voorkomen dat de batterijen van het klepje leeg raken terwijl u niet in de buurt bent. Deze modellen zijn echter veel moeilijker te installeren en hebben ook rommelige voedingskabels die u moet verbergen.

Geluid

De meeste katten moeten worden getraind in het gebruik van het luik, en dit moet langzaam gebeuren om ze niet af te schrikken. Een andere belangrijke overweging is dus hoeveel geluid het kattenluik chip maakt. Sommige kleppen hebben een luid sluitings- en ontgrendelingsmechanisme, en dit kan uw katten gemakkelijk afschrikken.

Gaat u een nieuwe kat kopen? Kies een kattennaam kater!