Het is helaas al eens eerder bewezen. Alcohol is niet zo goed voor onze tanden en kiezen. Maar hoe dat precies zit en waarom dit zo is? Dat lees je in dit artikel. Je leest ook wat de eventuele gevolgen kunnen zijn.

Waarom is alcohol slecht?

Door het innemen van alcohol vermindert de speekselproductie. Speeksel dient juist als beschermlaag voor de tanden. Dit komt door het eiwit stathine dat in het speeksel zit en werkt als een soort antischimmel. Hierdoor wordt het glazuur in de tanden beschermd waardoor tanderosie zo veel mogelijk wordt beperkt in goede gezondheid. Wanneer je te lang alcohol nuttigt krijg je op lange termijn schade doordat de speekselproductie uitblijft. Na een avond goed drinken merk je dit bijvoorbeeld door een droge mond bij het opstaan.

Eén keer is nog niet zo erg. Maar zorg ervoor dat dit niet altijd het geval is. Wanneer je regelmatig droge lippen of een droge mond hebt kan het zo zijn dat je te weinig speeksel produceert. Breng dan eens een bezoekje aan de tandarts. Met een goede tandheelkundige controle bij de tandarts kunnen ze alles goed nakijken.

De gevolgen van langdurig alcoholgebruik voor het gebit

Wanneer je gebit in slechte conditie is, kan je diverse complicaties hebben. Dit gebeurt niet na 1 avond maar wel na een lange periode waarin alcohol wordt genuttigd. In het ergste geval kun je tanden verliezen. Maar ook een hartaandoening, longontsteking of hersenvlies ontsteking kunnen oorzaken zijn. Ook een beroerte valt binnen de mogelijkheden wanneer er te lang alcohol wordt genuttigd. We willen je natuurlijk niet bang maken, maar enkel de gevaren laten zien. Voorkomen is immers beter dan genezen.

 

Mag je dan niets meer drinken?

Uiteraard kan een biertje, wijntje of een ander drankje natuurlijk best eens op zijn tijd. We willen je het plezier natuurlijk ook niet onthouden. Maar houd er wel rekening mee dat het niet te langdurig is waardoor je regelmatig te veel tekorten hebt. Of drink eens een glas water tussendoor op een feestje.

Geniet dus zeker, maar wel met mate.

https://tandheelkundedeloten.nl/contact/
Categories: Verbouwen