Danai Media
Image default
Beauty en verzorging

Alles over hypertrichose

Heb je ooit gehoord van het woord “hypertrichose”? Het klinkt misschien als een medische term uit een ingewikkeld handboek, maar in werkelijkheid is het gewoon de medische term voor overmatige haargroei. Maar wat is hypertrichose, wat zijn de oorzaken en hoe kan het behandeld worden? Lees er hier meer over!

Wat is hypertrichose?

Hypertrichose is een aandoening waarbij er sprake is van overmatige haargroei op delen van het lichaam waar normaal gesproken maar weinig haar groeit. Dit kan resulteren in abnormaal dichte en donkere haargroei, wat vaak als cosmetisch storend wordt ervaren. Hypertrichose kan zich op verschillende manieren manifesteren, van kleine donkere haartjes tot langere en dikkere haren.

Wat zijn de oorzaken van hypertrichose?

Overmatige haargroei kan verschillende oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met genetische aanleg, wat betekent dat als het in je familie voorkomt, je er meer kans op hebt. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen bijwerkingen veroorzaken die leiden tot overmatige haargroei. Hormonale veranderingen tijdens belangrijke levensfasen zoals puberteit, zwangerschap of menopauze kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan of verergeren van hypertrichose. Sommige hormonale aandoeningen, zoals het polycysteus ovariumsyndroom (PCOS), worden ook geassocieerd met overmatige haargroei. Ten slotte kunnen bepaalde medische aandoeningen, zoals tumoren van de bijnieren of de eierstokken, hormonale veranderingen veroorzaken die leiden tot hypertrichose. Het is belangrijk om de specifieke oorzaak vast te stellen en met een arts te overleggen over de meest geschikte behandelingsopties.

Hoe wordt hypertrichose behandeld?

De behandeling van hypertrichose kan behoorlijk divers zijn en hangt sterk af van wat de onderliggende oorzaak is en hoe ernstig de aandoening is. Sommige mensen gebruiken eenvoudige ontharingstechnieken zoals scheren, waxen, epileren of ontharingscrèmes om tijdelijk van het probleem af te zijn. Maar als je op zoek bent naar langdurige resultaten, kan je kiezen voor laser ontharen. Bij deze methode beschadigen laserstralen de haarzakjes, waardoor de haargroei wordt vertraagd of zelfs gestopt. In gevallen waarbij hormonale schommelingen of aandoeningen de boosdoener zijn, kan een arts hormonale behandelingen voorstellen, zoals hormonale anticonceptie, medicijnen die de werking van mannelijke hormonen verminderen, of andere hormonale therapieën. In zeldzame situaties, vooral als tumoren verantwoordelijk zijn voor de overmatige haargroei, kan een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn om de betreffende gebieden te verwijderen.